Tilastojen lukuohjeita

Myynti jälleenmyyjille on kustantajan arvonlisäveroton nettomyynti seuraavalle jakeluportaalle.

Suoramyynti on kustantajan arvonlisäveroton nettomyynti loppuasiakkaalle (kuluttaja, yritys tai yhteisö) ilman toimituskuluja.

Kirjallisuuslajeista

Kaunokirjallisuuteen ei sisälly lasten- ja nuortenkirjoja eikä sarjakuvakirjoja.

Sarjakuviin sisältyvät kaikki sarjakuvakirjat.

Lastenkirjoja ovat sisällöstä riippumatta kirjat, jotka kustantaja on luokitellut lastenkirjoiksi, eivät kuitenkaan sarjakuvat.

Nuortenkirjoja ovat sisällöstä riippumatta kirjat, jotka kustantaja on luokitellut nuortenkirjoiksi, eivät kuitenkaan sarjakuvat.

Tietokirjoihin ei sisälly lasten- ja nuortenkirjoja.

Pokkari on euroformaattinen (110 x 178 mm), pehmeäkantinen kirja tai jättipokkari. Sarjakuvakirjoja ei kuitenkaan lueta pokkareiksi.

Oppikirjoihin (sähköisissä tuotteissa oppimateriaali) kuuluvat oppikirja sekä siihen kiinteästi liittyvä muu, opettajan tai oppilaan käyttöön tarkoitettu aineisto.

Muu oppikirja (sähköisissä tuotteissa oppimateriaali) on muuhun kuin peruskoulun tai lukion opiskeluun tarkoitettu oppi- tai kurssikirja sekä siihen kiinteästi liittyvä muu, opettajan tai oppilaan käyttöön tarkoitettu aineisto.

Taulukkokohtaiset apuvälineet

Kaikissa taulukoissa on lyhyt täsmennys taulukon sisällöstä.

Painettuja kirjoja käsittelevissä taulukoissa on ohje aikasarjan tai kaavion hakemiseksi ja excel-kuvake, jota klikkaamalla taulukko avautuu excel-tiedostona.

Aikasarjat

Painetuista kirjoista ja sähköisten julkaisujen uutuuksista esitetään viiden viimeisen vuoden tiedot.

Otsikon ”PITKÄT AIKASARJAT” alta löytyy tietoja vuodesta 1990 alkaen. Kustannusyhdistyksen jäsenkunnassa tapahtuneiden ja tilastojärjestelmään tehtyjen muutosten takia eri vuosien tiedot eivät ole keskenään täysin vertailukelpoisia, mutta suuntaa antavia ne ovat. Pitkissä aikasarjoissa sarjakuvien myynti sisältyy vuoteen 2006 asti pääosin lasten- ja nuortenkirjoihin, osittain kaunokirjallisuuteen.

Sähköisten julkaisujen myynti

Sähköisten julkaisujen myynnin tilastointi on uudistettu. Myyntitiedot julkaistaan aiempaa yksityiskohtaisemmin, mutta vain vuodesta 2017 alkaen, koska yksityiskohtainen vertailtavuus aikaisempiin vuosiin katkeaa.

Sähköisten julkaisujen määrittely

Fyysinen tallenne on cd-, dvd- tai muuna tallenteena myytävä äänikirja ja multimediajulkaisu.

Aänikirja on verkon kautta kuunneltava tai ladattava äänikirja.

Sähkökirja on verkon kautta luettava tai ladattava kirja.

Ammatillinen digikirjasto on verkon kautta käytettävä kokonaisuus, johon sisältyy merkittävä määrä muutakin aineistoa ja toimintoja kuin yksittäisten kirjojen luku- tai kuunteluoikeuksia.

Sähköisten julkaisujen jakelutapa

Sähköisten julkaisujen myynti on aiemman jakelutiemallin sijaan tilastoitu jakelutavan mukaisesti,

Aikaperusteinen hinnoittelu on Spotify-tyyppinen jakelutapa. Jälleenmyyjä (esimerkiksi BookBeat, Nextory ja Storytel) tarjoaa lähinnä kuluttajille valikoimaansa sisältyvien sähköisten julkaisujen luku- tai kuunteluoikeutta aikaan (esimerkiksi kuukausimaksu) perustuvaa maksua vastaan. Kustantaja voi tarjota valikoimaansa samalla tavoin suoraan loppukäyttäjälle.

Kappaleperusteinen hinnoittelu on yksittäisen teoksen, myös määräaikaiseen käyttöön tarkoitetun, myyntiä jälleenmyyjälle tai suoraan loppuasiakkaalle.

Käyttäjämäärähinnoittelu tarkoittaa kirjastolle, yritykselle tai muulle taholle myytyä yksittäisen teoksen tai lajitelman kattavaa ryhmälisenssiä